Pomladanski zemeljski čmrlj (Bombus pratorum)

  • Domov
  • Pomladanski zemeljski čmrlj

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-17 mm (matica); 10-14 mm (delavke, samci)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, parki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Matica: sodi med manjše čmrlje pri nas. Skoraj v celoti je črna, z rumenim pasom dlak na prednjem delu oprsja in tudi prvi segment na zadku je rumeno pasast, konica zadka pa je porasla z rdečkastimi dlakami.

 

Samec: gosteje porasel z rumenimi dlakami kot matica. Tudi na glavi so pogosto rumenkaste dlake, na oprsju je rumeni pas širši kot pri matici, na zadku sta prva dva segmenta rumena, konica zadka pa je porasla z rdečimi oz. oranžnimi dlakami.

 

Delavke: podobne so matici, le da so manjše in manj rumene, pogosto rumeni pas dlak na sprednjem delu zadka manjka.

 

Obnašanje in razvoj: matice izletajo zgodaj spomladi, celo v februarju in sodijo med bolj trdožive vrste, ki lahko prenesejo nizke temperature. Za gnezdo si navadno izberejo toplejša, senčna mesta pod zemljo, v zapuščenih štorih ali luknjah glodavcev, tudi med skladovnicami drv ter podstrešnimi deskami. V gnezdu je najpogosteje od 50 do 100 osebkov. Pogosto jih parazitirajo gozdni kukavičji čmrlji (Bombus sylvestris).

 

Podobne vrste: temnokrili zemeljski čmrlj (Bombus argillaceus) - vrtni zemeljski čmrlj (Bombus hortorum) - gozdni kukavičji čmrlj (Bombus sylvestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti