Gozdni kukavičji čmrlj (Bombus sylvestris / Psithyrus sylvestris)

  • Domov
  • Gozdni kukavičji čmrlj

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-15 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: gozdne čistine, obronki, mejice, negnojeni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: glava je črna, porasla s črnimi dlakami. Oprsje je prav tako črno in poraslo s črnimi dlakami, le sprednji del porašča širok pas živo rumenih do oranžnorumenih dlak. Krila so prosojna. Zadek je v sprednjem delu porasel s črnimi dlakami, ostali del zadka je porasel z belimi dlakami bolj ali manj v celoti, konica zadka je pogosto spodvihana. Noge so črne, zadnje goleni nimajo izrazitega koška (korbikula).

 

Samec: od samice se loči po tem, da je nekoliko manjši. Na sprednjem delu zadka so ob stranicah včasih belkaste ali rumenkaste dlačice, konica zadka je največkrat porasla z rumenkastimi ali rdečkastimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je kleptoparazitska. Samice (matice) odlagajo jajčeca v gnezda gostiteljskih vrst (prej ubijejo njihovo matico), to je pomladanski zemeljski čmrlj (Bombus pratorum). Delavke gostitelja nato skrbijo za "kukavičji" zarod. Samci in mlade samice so aktivni od julija do septembra, oplojene samice nato prezimijo in zgodaj spomladi iščejo gnezda gostitelja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Barbutov kukavičji čmrlj* (Bombus barbutellus) - poljski kukavičji čmrlj* (Bombus campestris) - prikriti kukavičji čmrlj* (Bombus cryptarum).




    Fotografije