Jagodna kosmatica* (Dolycoris baccarum)

  • Domov
  • Jagodna kosmatica*

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdovi, mejice, grmovnata področja, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je plosko, ščitasto, dokaj barvito, poraslo z redkimi, ščetinastimi dlakami, večinoma sivorjavo ali črnikasto. Glava je sivkasta do rjavkasta, črno pikčasta, z ozki, svetlim medočesnim žlebom. Tipalnice so vitke, nitaste, členki so črni, pri dnu in pri vrhu belo pasasti. Oprsje je na hrbtni strani izbočeno, pri glavi zoženo in proti dnu razširjeno, rdečerjavo ali vijoličasto nadahnjeno, poraslo s ščetinastimi dlakami. Pokrovke so večinoma vpadljivo rdečevijolične, rjavordeče ali sivorjave. Ščitek (scutellum) je precej velik, jezičasto podaljšan, zelenkast, rjavkast ali rumenkast, črno pikčast, z izrazito belo konico. Rob zadka je širši od pokrovk, značilno črno-belo/rumenkasto pasast. Noge so večinoma svetle, s temnejšimi lisami, dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pogosto zadržujejo na sočnih, jagodastih plodovih, kjer se hranijo s sokovi. V nevarnosti lahko izločijo smrdljivo tekočino. Aktivni so čez dan, pojavljajo se v dveh generacijah, druga generacija se pojavi nekje v avgustu in prezimi. Ličinke so rjave ali vijoličasto nadahnjene, dlakave, na zadku s črnimi lisami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjava trnovka (Carpocoris purpureipennis) - sivi smrdljivec (Rhaphigaster nebulosa) - pomladna ščitasta stenica* (Peribalus strictus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti