Koničastokrili kozliček (Stenopterus rufus)

  • Domov
  • Koničastokrili kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Cerambycinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-16 mm

Razširjenost: redko, lokalno

Življenjski prostor: suha travišča, sončna in topla mesta v gozdovih, gozdni robovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznaven kozliček. Glava je črna, naprej usmerjena. Tipalnice imajo povečan, betičast prvi členek, ki je temen, drugi členek je zelo majhen, temen, ostali členki so rdečerjavi. Oprsje je zaokroženo, črno, ob robovih poraslo s šopi rumenkastih dlak. Pokrovke so proti spodnjemu delu močno zožene in krajše od zadka in letalnih kril, v ramenskem delu ravne in rahlo razširjene, rdečerjave, le na konicah črnikaste. Stegenca na prednjih nogah so v zgornjem delu močno odebeljena, na zadnjih nogah močno povečana (skoraj tako dolga, kot ostali del noge), na odebelitvah črna, sicer rdeče- ali rumenorjava. Zadek je značilno umazano rumeno pasast.

 

Obnašanje in razvoj: toploljubna vrsta, ki je pogostejša v gričevnatih in hribovitih predelih. Odrasli so aktivni od junija do avgusta, večinoma se zadržujejo na velikih cvetovih ali socvetjih, kjer se hranijos pelodom in nektarjem. Ličinke živijo v odmrlem in suhem lesu različnih listavcev, kjer se hranijo z lesnimi ostanki. Njihov razvoj traja nekje 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mali kratkokrili kozliček (Molorchus minor) - kratkokrili kozliček (Molorchus umbellatarum) - pravi bleščeči rogin* (Oedemera podagrariae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti