Pravi bleščeči rogin* (Oedemera podagrariae)

  • Domov
  • Pravi bleščeči rogin*

Družina: bleščeči rogini (Oedemeridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-13 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, ruderalne površine porasle s cveticami (npr. hudoletnico), okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: precej vitek z dolgimi tipalnicami (zato spominjajo na kozličke), ki segajo čez dve tretjini zadka. So nekoliko večji od samic, prepoznavni po močno odebeljenih stegenskih členkih na zadnjih nogah. Glava je podolgovata, temna, z velikimi, "izbuljenimi" očmi. Oprsje je podolgasto, od strani rahlo nagubano, črno. Pokrovke so vitke, rumenorjave, po zunanjem robu in s temnimi konicami, vzdolžno brazdaste, proti koncu se močno zožijo in razkrečijo, zato so krila dobro vidna. Noge so sorazmerno dolge, rumenorjave, s črnimi stopalci (tarzi), le zadnje noge so skoraj v celoti črne, rumenrojav je le bazalni del močno odebelejenih stegenc.

 

Samica: je manjša od samca in nima odebeljenih zadnjih stegenc (nekoliko spominja na sneženke). Oprsje je rumenorjavo. Pokrovke so proti koncu le nekoliko razkrečene.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se radi zadržujejo na cvetlicah, so zelo dobri letalci, aktivni so od maja do avgusta, še posebej v toplih dneh. Hranijo se z nektarjem in pelodom, zelo radi se zadržujejo na cvetovih kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae). Ličinke se hranijo z rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni bleščeči rogin* (Oedemera femorata) - rumenonogi bleščeči rogin* (Oedemera flavipes) - debelonogi bleščeči rogin* (Oedemera femoralis) - koničastokrili kozliček (Stenopterus rufus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti