Dlakavo trebelje (Chaerophyllum hirsutum)

  • Domov
  • Dlakavo trebelje

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-120 cm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: svetli, nekoliko vlažnejši gozdovi, ob gozdnih poteh in kolovozih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko, vodoravno koreniko. Steblo okroglo, raztreseno ščetinasto dlakavo, pod kolenci ni izrazito odebeljeno, pogosto rdečkasto lisasto. Listi so dolgopecljati (dno peclja je povečano v nožnico), pernato sestavljeni iz večjih segmentov (spodnja segmenta sta tako velika kot preostali del lista), ki so prav tako deljeni. Segmenti zadnjega reda so jajčasti, na vrhu koničasti, krpati ali celi, po robu nazobčani, dlakavi. Cvetovi so združeni v ovršne kobule, beli ali rdečkasti, zunanji cvetovi so pogosto somerni. Venčni listi so preklani (srčasti), po robu porasli z dlačicami (!). Ogrinjalo (podporni listi kobula) večinoma ni razvito, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je večlistno, lističi so jajčasto šilasti, po robu dlakavi, navzdol usmerjeni. Plod (karpofor) razpade na dva ozka plodiča, ki sta gladka, med seboj se stikata do vrha, 6-8 mm velika.

 

Posebnosti: zmečkani listi in steblo imajo neprijeten vonj, ki je značilen za mnoge kobulnice. Prav tako lahko ob stiku s kožo v sončnem vremenu povzročijo alergeno reakcijo. Vrsta je pogostejša v hribovitih predelih Slovenije.

 

Podobne vrste: Villarovo trebelje (Chaerophyllum villarsi) - zlato trebelje (Chaerophyllum aureum) - gozdna krebuljica (Anthriscus sylvestris) - navadna regačica (Aegopodium podagraria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti