Gozdna krebuljica (Anthriscus sylvestris)

  • Domov
  • Gozdna krebuljica

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-150 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, travniki, robovi njiv, mejice, cestni jarki, ruderalne površine, ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko, navpično korenino. Steblo izbrazdano, gladko, golo. Listi so dolgopecljati (dno peclja je povečano v nožnico), pernato sestavljeni iz večjih segmentov (spodnja segmenta sta mnogo manjša kot preostali del lista), ki so prav tako deljeni. Segmenti zadnjega reda so ozkojajčasti, priostreni, krpati ali celi, po robu ostro nazobčani, goli, bleščeči. Cvetovi so združeni v ovršne kobule, beli, zunanji cvetovi so pogosto somerni, njihovi venčni listi so plitvo izrobljeni. Ogrinjalo (podporni listi kobula) ni razvito, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je večlistno, lističi so jajčasti, po robu dlakavi, štrleči ali navzdol usmerjeni. Plod (karpofor) razpade na dva ozka plodiča, ki sta gladka, proti vrhu rahlo zožena, pri dnu z vencem zelo drobnih dlačic, 7-10 mm velika.

 

Posebnosti: pogosto se pojavlja v gostih sestojih kot del sukcesije, predvsem na bolj bogatih tleh. Rastlina je v manjših količinah primerna tudi za uporabo, pogosto ji rečejo "divji peteršilj" (pri uporabi bodimo pazljivi, da je ne zamenjamo z izjemno strupenimi podobnimi vrstami, kot je npr. navadni steničjak). Rastlina je tudi fototoksična, saj lahko v stiku s kožo v sončnem vremenu povzroči kožne alergije!

 

Podobne vrste: bleščeča krebuljica (Anthriscus nitidus) - prava krebuljica (Anthriscus cerefolium) - navadni steničjak (Aethusa cynapium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti