Bleščeča krebuljica (Anthriscus nitidus)

  • Domov
  • Bleščeča krebuljica

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-120 cm

Razširjenost: dokaj redko do lokalno

Življenjski prostor: senčni gozdiči, med mejicami, gozdne čistine, obronki gozdov, redkeje travniki in ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko, navpično korenino. Steblo je rahlo izbrazdano, gladko, golo. Listi so dolgopecljati (dno peclja je povečano v nožnico), pernato sestavljeni iz večjih segmentov (spodnja segmenta prvega reda sta večinoma tako velika kot preostali del lista), ki so prav tako deljeni. Segmenti zadnjega reda so široko jajčasti, plitvo in topo nazobčani, redkeje plitvo krpati, raztreseno redkodlakavi. Cvetovi so združeni v ovršne kobule, beli, zunanji cvetovi so pogosto somerni, njihovi venčni listi so plitvo izrobljeni. Ogrinjalo (podporni listi kobula) ni razvito, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je večlistno, lističi so široko jajčasti, dolgo priostreni, po robu resasto dlakavi (le konice so včasih gole), štrleči ali navzdol usmerjeni. Plod (karpofor) razpade na dva ozka plodiča, ki sta gladka, proti vrhu razločno zožena, pri dnu brez venca drobnih dlačic, 7-10 mm velika.

 

Posebnosti: vrsta se večinoma pojavlja na senčnih mestih in le redko tvori goste sestoje kot podobna gozdna krebuljica (Anthriscus sylvestris), od katere se le stežka razlikuje. Tudi ta vrsta povzroči alergijske reakcije na soncu ob stiku s kožo.

 

Podobne vrste: gozdna krebuljica (Anthriscus sylvestris) - prava krebuljica (Anthriscus cerefolium) - navadni steničjak (Aethusa cynapium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti