Navadni steničjak (Aethusa cynapium)

  • Domov
  • Navadni steničjak

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-200 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: poplavni gozdovi in logi, redkeje ruderalna mesta in obdelovalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, razrasla enoletnica ali dvoletnica, pogosto nad 1 m visoka rastlina (podvrsta cynapioides). Steblo je gladko, golo, pogosto rdečkasto v spodnjem delu. Listi so pecljati (dno peclja je povečano v nožnico), 3- do 4-krat pernato sestavljeni, segmenti zadnjega reda so široki, jajčasti (podvrsta cynapium) ali ozko črtalasti (podvrsta cynapioides), plitvo krpati do nazobčani, nežni. Cvetovi so združeni v ovršne in obstranske kobule, beli. Ogrinjalo (podporni listi kobula) ni razvito, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je 3- do 4-listno, večinoma enostransko, lističi so šilasti, navzdol štrleči, daljši od kobulčka. Plod (karpofor) razpade na dva jajčasta plodiča, ki sta izbrazdana, na vrhu s kratkimi čašnimi zobci, 4-6 mm velika.

 

Posebnosti: zelo strupena rastlina (zastrupitve lahko povzročijo tudi smrt)! Ponekod mu pravijo tudi "pasji petršilj". Zmečkani listi in steblo imajo zelo neprijeten vonj. V preteklosti so jo uporabljali tudi kot zdravilno rastlino, danes se uporablja v majhnih količinah v nekaterih homeopatskih zdravilih.

 

Podobne vrste: pravi peteršilj (Petroselinum crispum) - gozdna krebuljica (Anthriscus sylvestris) - pikasti mišjak (Conium maculatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti