Navadni gozdni koren, angelika (Angelica sylvestris)

  • Domov
  • Navadni gozdni koren, angelika

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 80-150 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vlažni travniki, logi, med obrežno vegetacijo, zamočvirjena mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, zelo velika, razrasla večletnica s krepko korenino. Steblo je precej debelo, večinoma rdečkasto ali vijoličasto nadahnjeno, votlo, gladko, golo. Listi so dolgopecljati (dno peclja je močno povečano v "mehurjasto" nožnico), 3-krat pernato sestavljeni iz jajčastih do suličastih segmentov, ki so po robu drobno nazobčani, vsaj nekateri tudi delno krpati in asimetrični. Cvetovi so združeni v velike, poloble, ovršne kobule, beli ali rdečkasti, dehteči. Ogrinjalo (podporni listi kobula) 1- do 6-listno ali manjka, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je večlistno. Plod (karpofor) razpade na dva ozka plodiča, ki sta široko krilata in izbrazdana, 4-8 mm velika.

Zelo variabilen takson z mnogimi podvrstami in formami, v Sloveniji se pojavljata vsaj dve podvrsti: tipska podvrsta sylvestris in podvrsta montana (končni listni segmenti se krilato iztezajo po listnem rebru, med seboj so pogosto zrasli, plodiča sta 6-8 mm velika).

 

Posebnosti: rastlina ima močan, značilen vonj po kobulnicah. Pogosto jo gojijo kot okrasno rastlino, občasno se uporablja tudi v prehrani in delno v medicini, vendar manj kot zelo podobna vrsta, zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica). Cvetovi so bogati z nektarjem in privabljajo številne žuželke.

 

Podobne vrste: zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica) - širokolistni jelenovec (Laserpitium latifolium) - navadni dežen (Heracleum sphondylium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti