Gozdna kalnica* (Eristalis nemorum / Eristalis interrupta)

  • Domov
  • Gozdna kalnica*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, mejice, cvetoče ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velika kalnica (Eristalis). Glava je na sprednjem delu zelo svetla, z ozko, ostro, vzdolžno črno linijo (ta pri zelo podobni Eristalis arbustorum manjka). Oči so dokaj velike, rjavordeče (pri samicah so razmaknjene, pri samcih se stikajo). Oprsje je temno kovinsko bleščeče, poraslo s kratkimi štrlečimi dlakami, s tremi neizrazitimi vzdolžnimi črtami. Krila so prosojna, izrazita je le drobna, skoraj kvadratasta, jasno izražena temna pterostigma (obarvano žilno okence;  pri zelo podobni Eristalis arbustorum je pogosto zabrisana). Zadek je črn, segmenti so kontrastno ozko svetlo obrobljeni, večinoma ima le najvišji segment ob straneh značilni oranžni lisi (črn vzorec na segmentu bolj ali manj spominja na peščeno uro), ki pa je pogosto tudi v celoti temen. Prednji par nog je dokaj svetel, zadnje noge so črne, z večinoma črno-rumeno obarvano golenjo (tibia), stopalca (tarzi) so skoraj vsa v celoti črna.

 

Obnašanje in razvoj: za vrsto je značilno "dvorjenje" samcev, kjer po en ali več samcev lebdijo nad samico ali jo obletavajo, ko ta sedi na cvetovih. Odrasli so večinoma aktivni v sončnem vremenu od sredine junija do avgusta. Po obarvanosti spominjajo na čebele (mimikrija). Ličinke se kot pri večini kalnic razvijajo v organsko močno nasičenih vodah (greznice in odpadne vode), prepoznamo jih po vrečasto odebeljenem telesu in dolgi, bičasti dihalni cevki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrena kalnica (Eristalis arbustorum) - navadna kalnica* (Eristalis tenax) - temnočrta kalnica* (Eristalis horticola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti