Bakrena kalnica (Eristalis arbustorum)

  • Domov
  • Bakrena kalnica

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: travniki in pašniki, gozdni robovi, mejice, ob hišah, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velika kalnica (Eristalis). Glava je na sprednjem delu precej svetla, brez izrazite vzdolžne črte. Oči so dokaj velike, rjavordeče (pri samicah so razmaknjene, pri samcih se stikajo). Ariste (nitasti izrastki na tipalnicah) so dlakave. Oprsje je temno kovinsko bleščeče, s tremi neizrazitimi vzdolžnimi pasovi, poraslo s kratkimi štrlečimi dlakami. Krila so v celoti prosojna, izrazitejša je le temna, pogosto "razmazana" pterostigma (obarvano žilno okence; pri zelo podobni Eristalis nemorum je pterostigma drobna, z dobro izraženimi robovi). Zadek je črn, med segmenti so izraziti, ozki pasovi svetlih dlak, večinoma so bleščeči in skoraj goli, sprednji segmenti večinoma z oranžnimi ali rumenimi lisami (te lahko tudi manjkajo), pri samcih črn vzorec na najvišjem segmentu bolj ali manj spominja na kelih z ozkim, ravnim pecljem, pri samicah pa na peščeno uro. Stegenca nog so temna, goleni so rumenkaste le v zgornjem delu, sicer so temne, stopalca so prav tako temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so večinoma aktivni v sončnem vremenu od marca vse do novembra, najbolj v poletnih mesecih. Po obarvanosti spominjajo na čebele (mimikrija). Ličinke se kot pri večini kalnic razvijajo v organsko močno onesnaženih vodah (greznice in odpadne vode, tudi mlakuže s kravjimi iztrebki). Prepoznamo jih po vrečasto odebeljenem telesu in dolgi, bičasti dihalni cevki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gozdna kalnica* (Eristalis nemorum) dlakava kalnica* (Eristalis abusivus) - temnočrta kalnica* (Eristalis horticola) 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti