Dlakava kalnica* (Eristalis abusiva / Eristalis abusivus)

  • Domov
  • Dlakava kalnica*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Eristalini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-9.5 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, poplavni logi, močvirni predeli, pašniki, v bližini hlevov in gnojišč

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: od zelo podobne bakrene kalnice (Eristalis arbustorum) in gozdne kalnice* (Eristalis nemorum) se ločijo po sledečih znakih: ariste (nitast podaljšek tipalnic) so večinoma kratkodlakave do puhaste le v spodnjem delu - skoraj vse goleni, še posebej pa srednje, so v večjem delu svetle (pri zelo podobnih vrstah je vsaj spodnji del goleni temen) - sprednji del glave je zelo svetel, z neizrazito osrednjo črto - oprsje je še posebej pri samcih neizrazito vzdolžno progasto - krila so prosojna, z majhno, ostro kontrastno temno pterostigmo - v splošnem je telo mnogo bolj dlakavo, predvsem oprsje in segmenti zadka, poraslo z rumenkastimi ali svetlimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: poseljuje večinoma bolj vlažne in zamočvirjene predele. Odrasli letajo od maja do oktobra, aktivni so v sončnih dneh, ko letajo od cveta do cveta. Hranijo se z nektarjem in pelodom. Ličinke so vrečaste oblike z dolgo dihalno cevjo in živijo v organsko zelo umazanih vodah, kjer se hranijo z gnijočimi rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bakrena kalnica (Eristalis arbustorum) - črna kalnica* (Eristalis similis) - gozdna kalnica* (Eristalis nemorum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti