Močvirska prikrivalka (Mecostethus parapleurus)

  • Domov
  • Močvirska prikrivalka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-30 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: vlažni travniki, močvirja, obrežna vegetacija

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v glavnem svetlozeleno ali rumenkasto, redekeje sivorjavo, z značilno ozko črno progo, ki se razteza čez oči, oprsje in bazalni del pokrovk (pri ličinkah (nimfah) in sveže preobraženih osebkih je črta neizrazita ali manjka). Tipalnice so dokaj dolge, temne. Pokrovke (sprednja krila) so dokaj ozke, svetlo- do rumenorjavo prosojne, na konicah skoraj ravne, daljše od zadka. Stegenca skakalnih nog so večinoma zelena ali rumenorjava s črno liso v kolenskem zgibu.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je toploljubna, vezana na vlažna okolja, predvsem na močvirne in vlažne travnike. Odrasli osebki so aktivni od julija do oktobra in so dobri letalci, čeprav v nevarnosti raje odskakljajo kot zletijo. Razvojni krog ličink vključuje 5 stadijev preden se preobrazijo v odrasle živali. Tako kot odrasli se hranijo v glavnem z rastlinsko hrano.

 

Podobne vrste: gorska ščebetulja (Pseudochorthippus montanus) - kratkokrila ščebetulja (Pseudochorthippus paralellus) - mokriščna tleskavka (Stethophyma grossum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti