Mokriščna tleskavka (Stethophyma grossum / Mecostethus grossus)

  • Domov
  • Mokriščna tleskavka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-40 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: vlažni in mokrotni travniki, sestoji šaševja, močvirja

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velika, pretežno rumenozeleno obarvana kobilica, pri samicah pogosto tudi z rdečkastimi odtenki. Glava je večinoma zelena (lahko tudi rdeča), z dokaj majhnimi, črnimi očmi, za katerimi se nahaja kratka črna proga. Tipalnice so večinoma temne. Oprsje (pronotum) je sedlasto, na sredini rahlo zoženo, s črno vdolbinico, pod katero je velikokrat rdečkasta lisa. Čez oči in rob sedla pogosto poteka svetla obroba, ki se nadaljuje ob zunanjem robu pokrovk (prednja krila). Te so večinoma sivorjave, bleščeče, nekoliko krajše od zadka, na bazi in ob svetli progi črno obrobljene. Zadek je precej krepak, z bočnimi črnimi lisami (te so razpršene ali se zlivajo), pogosto v sprednjem delu rdečkast ali škrlaten. Stegenca skakalnih nog so krajša od zadka, po zgornji strani pogosto rdeče obrobljena, s črnim kolenskim zgibom, golenca so na zunanji strani z drobnimi črnimi trni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od julija do oktobra. So dobri letalci, čeprav v nevarnosti raje odskakljajo ali se skrijejo v nizki travni ruši. Za razliko od ostalih ščebetulj se samci ne oglašajo z drgnjenjem zadnjih nog ob pokrovke, ampak jih sunkovito iztegnejo vzdolž pokrovk, pri čemer nastane prasketajoč zvok (tlesk). Odrasli živijo v povprečju nekje 53 dni,  ličinke (nimfe) imajo nekje do pet razvojnih stadijev in so vezana na zelo vlažne in zamočvirjene travnike. V mnogih delih Evrope je vrsta močno ogrožena zaradi izginjanja primernih habitatov.

 

Podobne vrste: močvirska prikrivalka (Mecostethus parapleurus) - temna travničarka (Omocestus rufipes) - pisana regljalka (Stenobothrus stigmaticus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti