Temna travničarka (Omocestus rufipes)

  • Domov
  • Temna travničarka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-22 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdni obronki, grmovnata mesta, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj variabilna obarvanost. Nekateri osebki so v celoti rjavi ali zelo temni, večinoma pa prevladujejo osebki, ki imajo zgornjo stran glave, sedla in pokrovk zeleno obarvane. Sedlo je z zgornje strani v sredini vidno zoženo, belo obrobljeno ter s črnima, trikotnima lisama v spodnjem delu. Zadek je v sprednjem delu z bočne strani črno-svetlo pasast, v zadnjem delu po zgornji strani večinoma rdečkast (včasih zelo intenzovno rdeč in tudi rumen). Pokrovke so na hrbtni strani trikotno sploščene, rjave ali zelene, ob straneh ozko črno pasaste in večinoma z belo, bočno liso nekje blizu sredine. Stegence (femur) skakalnih nog je precej krepko, pogosto rdečkasto nadahnjeno. Samice so precej večje od samcev.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od julija do oktobra, tako kot ličinke se večinoma hranijo z rastlinjem. Pogostejša je v toplih predelih Slovenije.

 

Podobne vrste: zelena travničarka (Omocestus viridulus) - močvirska prikrivalka (Mecostethus parapleurus) - peščena ščebetulja (Chorthippus brunneus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti