Peščena ščebetulja (Chorthippus brunneus)

  • Domov
  • Peščena ščebetulja

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-25 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj suhi travniki, zelenice, odprta mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni beloprogi ščebetulji (Chorthippus biguttulus) in vztrajnopevi ščebetulji (Chorthippus mollis), od katerih se le stežka ločijo, razen po oglašanju. Pokrovke so večinoma daljše od zadka in so v sprednjem delu bolj zožene, pogosto manjka tudi bela črta vzdolž zunanjega roba. Zadek je pri obeh spolih na koncu večinoma rdečkasto obarvan, spodnja stran (predvsem oprsje) je gosto dlakavo. Stranski krpi oprsja (pronotum) sta na spodnjem robu rahlo koničasto zakrivljeni, hrbtni del oprsja je v sredini močno zožen (zato "kapucast"), večinoma temno lisast in belo obrobljen. Na prednjem bočnem delu zadka je pogosto svetla lisa.

 

Obnašanje in razvoj: toploljubna vrsta. Odrasli se s svojo obarvanostjo dobro zlijejo z okolico in jih je težko opaziti, še posebej na rjavi podlagi. Aktivni so nekje od julija do oktobra, hranijo se z rastlinsko hrano. Cvrčanje samcev je sestavljeno iz kratkih, zaporednih in ostrih, največ sekundo trajajočih, enakomerno sekvenciranih odsekov "crrrrrt".

 

Podobne vrste: beloproga ščebetulja (Chorthippus biguttulus) - beloroba ščebetulja (Chorthippus albomarginatus) - kratkokrila suhotravka (Euchorthippus declivus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti