Beloproga ščebetulja (Chorthippus biguttulus)

  • Domov
  • Beloproga ščebetulja

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-22 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: odprta, travnata mesta z razgaljenimi, delno peščenimi ali kamnitimi površinami, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: večinoma sivo- do rdečerjava obarvana kobilica, redkeje zelenkasta, rdečkasta ali skoraj črna oz. bela. Glava je rahlo marmorirana, s temnimi črtami po zgornji strani, večinoma s prečno belo liso, ki se raztegne na oprsje. Oprsje je sedlasto, na vrhu plosko in v sredini razločno "trikotno" zoženo (zožitev je belo obrobljena s črnima lisama ob straneh) ter s svetlo vzdolžno črto, ob straneh rjavo marmorirano, pogosto s kratko, poševno liso v spodnjem kotu. Pokrovke (sprednja krila) so večinoma tako dolge kot zadek, rjavkasta, pri samicah z raznolikim vzorcem, večinoma z izrazito, ozko, belo vzdolžno črto in mrežasto liso v zadnjem delu kril ter izrazito lokasto zapognjenim spodnjim delom. Pri samcih so manjša in večinoma brez bele proge. Zadek je včasih rdečkast in rumenkast, večinoma svetlo-temno pasast. Noge so večinoma rjave.

 

Obnašanje in razvoj: toploljubna vrsta, ki se ponavadi zadržuje na suhih peščenih in razgaljenih mestih. Odrasli so aktivni od julija do oktobra. Tako nimfe (ličinke) kot imagi (odrasli) se prehranjujejo z rastlinsko hrano, večinoma z listi različnih trav (Poaceae). Cvrčanje samcev, ki je sestavljeno iz daljših, vsaj 3 sekunde dolgih sekvenc, spodbudi samice k odogovarjanju, ki se izmenično lahko ponavlja nekaj časa, nato večinoma sledi parjenje.

 

Podobne vrste: beloroba ščebetulja (Chorthippus albomarginatus) - vzporednoroba ščebetulja (Chorthippus dorsatus) - peščena ščebetulja (Chorthippus brunneus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti