Vzporednoroba ščebetulja (Chorthippus dorsatus)

  • Domov
  • Vzporednoroba ščebetulja

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-18 mm (samec); 19-25 mm (samica)

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: zmerno vlažni travniki, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: večinoma zeleno do sivorjavo obarvana kobilica, pogosto v obeh kombinacijah. Glava je večinoma v celoti enotno zeleno ali rjavo obarvana ali dvobarvno zeleno-rjava ali rjavo-zelena. Oprsje je sedlasto (rob stranskih krp se proti zadku rahlo ukrivi!), na hrbtni strani plosko, z rahlim grebenom in v sredini zoženo z vzporednima stranicama, pogosto svetlo obrobljeno in s črno črto ob robu. Pokrovke (prednja krila) so dokaj ozke, proti koncu nekoliko zožene, enobarvne ali dvobarvno rjavo-zelene (skoraj nikoli z belo progo ob spodnjem robu), večinoma so krajše od zadka. Zadek je pogosto temno pasast, daljši ali krajši od pokrovk, na sprednjem bočnem delu s "krpatim" izrastkom, ki je značilno črno-belo lisast, pogosto rožnato nadahnjen. Stegence skakalnih nog je večinoma enovito obarvano, z rahlo temnejšim osrednjim delom, ki ima značilen letvičast vzorec, kolenski zgib ima večinoma temnorjavo polmesečasto liso.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta vrsta, ki jo zlahka zamenjamo z drugimi ščebetuljami. Večinoma jo najdemo na vlažnejših travnikih od julija do oktobra, kjer se hrani večinoma s travami in mladimi rastlinskimi poganjki. Cvrčanje samcev močno spominja na cvrčanje podobne kratkokrile ščebetulje (Pseudochorthippus parallelus).

 

Podobne vrste: kratkokrila ščebetulja (Pseudochorthippus parallelus) - beloroba ščebetulja (Chorthippus albomarginatus) - peščena ščebetulja (Chorthippus brunneus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti