Beloroba ščebetulja (Chorthippus albomarginatus)

  • Domov
  • Beloroba ščebetulja

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-21 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: večinoma na vlažnih travnikih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo raznoliko obarvana kobilica z značilno belo črto na zunanji strani kril, ki je črno obrobljena (samo pri samicah!, ki so tudi večje od samcev). Po zgornji strani je lahko zelena (tedaj je od strani večinoma sivorjava) ali rjava (tedaj je tudi z bočne strani večinoma rjava), ali pa so krila sivorjava, ostalo telo pa zeleno. Oprsje (pronotum) je značilno sedlasto, s skoraj ravnima zunanjima robovoma hrbtnega dela. Bela črta, ki poteka čez oči, loči tudi hrbtni del sedla od stranskih krp, ki segajo čez celotni stranski del oprsja. Pokrovke (sprednja krila) večinoma ne segajo do konca zadka ali pa so tako dolge kot zadek. Tudi stegence skakalnih nog večinoma ni daljše od zadka. Sprednji del zadka ima na bočni strani pogosto črne lise le na prvem segmentu.

 

Obnašanje in razvoj: zelo pogosta travniška vrsta, ki jo velikokrat prej slišimo, kot vidimo. Cvrčanje je značilno kratko, enakomerno dolgo, z 2 do 3 sekundnimi vmesnimi presledki, ki pa je lahko tudi strnjeno, s poudarjenimi modulacijami. Odrasli osebki so aktivni od julija do oktobra. Tako ličinke kot odrasli osebki se prehranjujejo večinoma z rastlinsko hrano.

 

Podobne vrste: kratkokrila ščebetulja (Pseudochorthippus parallelus) - beloproga ščebetulja (Chorthippus biguttulus) - vzporednoroba ščebetulja (Chorthippus dorsatus) - kratkokrila suhotravka (Euchorthippus declivus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti