Kratkokrila suhotravka (Euchorthippus declivus)

  • Domov
  • Kratkokrila suhotravka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-27 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suhi in topli travniki, sončna odprta mesta ob mejicah in gozdnih robovih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma sivorjavo, zelo redko tudi bolj ali manj v celoti zeleno. Glava je večinoma svetlo-temno pasasto obarvana, s širokim temnorjavim pasom, ki sega čez oči in se nadaljuje čez stransko krpo sedla, pod njim se nahaja svetlejši pas. Oprsje (pronotum) je sedlasto, ob straneh podaljšano v stranske krpe, ki se končajo v zelo drobno valovito konico, podobno kot glava je večinoma pasasto, s svetlim pasom, ki prekinja temnega, po zgornji strani je oprsje v sredini skoraj ravno, svetlo obrobljeno, s temno grebenasto linijo, ki se razteza od temena glave do konca oprsja. Pokrovke (sprednja krila) so večinoma rjavkasta z ostro belo obrobno (marginalno) črto, ki je mnogokrat temno obrobljena, večinoma so krajše od zadka, koničasto zaokrožene.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta, toploljubna vrsta, ki se pojavlja od julija do oktobra predvsem na suhih in sončnih traviščih. Tako odrasli osebki, kot tudi ličinke (nimfe) se v glavnem hranijo z bilkami trav (Poaceae). Cvrčanje je segmentirano v dokaj kratke, enakomerno zaporedne in enako dolge odseke.

 

Podobne vrste: beloproga ščebetulja (Chorthippus biguttulus) - vzporednoroba ščebetulja (Chorthippus dorsatus) - beloroba ščebetulja (Chorthippus albomarginatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti