Modrokrila peščenka (Oedipoda caerulescens)

  • Domov
  • Modrokrila peščenka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 15-28 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: ob železniških progah, prodnata mesta, peščena in kamnita sončna mesta, robovi travišč

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prevladujejo sivo, sivorjavo in rdečerjavo obarvani primerki, z značilno svetlo modrimi in črno obrobljenimi letalnimi (zadnjimi) krili. Glava je večinoma enovito obarvana, s precej velikimi očmi. Oprsje (pronotum) je sedlasto, večinoma enovito obarvano, hrbtni del je kratko trikotno podaljšan in z dokaj izrazitim sredinskim grebenom. Pokrovke (prednja krila) imajo večinoma dva do tri široko temne pasove, enega v prednjem delu, druga dva nad sredino, lahko pa tudi manjkajo v celoti. Stegenca skakalnih nog so močno povečana, nekje nad sredino se naglo zožijo, večinoma so z notranje strani temno pasasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se zaradi obarvanosti takoj zlijejo z okoljem (mimikrija). So dobri letalci, vendar poletijo le kratke razdalje, nato se prikrijejo in v letu se dobro opazi modra obarvanost kril (pri nas edina pogosta vrsta z modrimi krili). Večinoma se zadržujejo na razgaljenih, kamnitih ali prodnatih tleh, ki se hitro segrejejo. Odrasli so aktivni nekje od julija do oktobra, pogosto pa se pojavijo osebki že zgodaj aprila. Hranijo se večinoma z rastlinsko hrano, predvsem s travami (Poaceae).

 

Podobne vrste: rdečekrila peščenka (Oedipoda germanica) - siva skrivalka (Sphingonotus caerulans) - puščavnice (Acrotylus spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti