Siva skrivalka (Sphingonotus caerulans)

  • Domov
  • Siva skrivalka

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-31 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: razgaljena kamnita ali peščena tla, vzdolž železniških prog, peskokopi in izkopi gramoza

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prevladujejo sivo, sivorjavo in modrikastosivo obarvani primerki, z značilno mlečno modrikastimi letalnimi (zadnjimi) krili, ki nimajo izraziteka črnega pasu kot je to značilno za precej podobno modrokrilo peščenko (Oedipoda caerulescens). Glava je enovito obarvana ali marmorirana, s precej velikimi očmi. Oprsje (pronotum) je sedlasto, s trikotno podaljšanim, ploskim in v sprednjem delu nekoliko nižjim hrbtnim delom, večinoma je enovito obarvano. Pokrovke (prednja krila) so večinoma temno lisasto marmorirana, včasih z nakazanimi prečnimi pasovi. Stegenca skakalnih nog so močno povečana in postopno zožena, pogosto z obeh strani temno pasasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se zaradi obarvanosti takoj zlijejo z okoljem (mimikrija). So dobri letalci, vendar poletijo le kratke razdalje, nato se prikrijejo in jih je skoraj nemogoče opaziti. Večinoma se zadržujejo na sončnih, kamnitih ali peščenih mestih, aktivni so nekje od avgusta do oktobra. Hranijo se večinoma z rastlinsko hrano, predvsem s travami (Poaceae).

 

Podobne vrste: modrokrila peščenka (Oedipoda caerulescnes) - rdečekrila peščenka (Oedipoda germanica) - puščavnice (Acrotylus spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti