Trstni obrežni mrežar* (Larinioides cornutus)

  • Domov
  • Trstni obrežni mrežar*

Družina: križevci (Araneidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6-14 mm (samica), 5-9 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: močvirni travniki, trstičevja, obrežna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: precej kompakten pajek z velikim, pogosto marmoriranim zadkom. Prevladujejo rjavo ali črno-belo obarvani osebki s precej svetlim (skoraj belim) zadkom in osrednjo temno liso, ki nekoliko spominja na "masko". Vzorec je značilno nažagano obrobljen, v sredini s svetlo, križu podobno liso nad katero je še ena svetlejša lisa z manjšo, temnejšo. Glavoprsje (prosoma) je večinoma temnorjavo, z belkastimi dlakami. Noge so temno pasaste.

 

Samec: mnogo manjši od samice, s sorazmerno majhnim zadkom, ki ima podoben vzorec kot samica, le da je bolj intenziven in spominja na vzorec pri navadnem križevcu (Araneus diadematus).

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na bolj močvirna in vlažna okolja, zato se pogosto pojavlja v obrežni vegetaciji, med trstičevjem ali bujni podrasti v poplavnih logih. Mreže spletejo med rastlinjem, nekje do 1 m v višino, samice si pogosto uredijo še stransko prežo, ki je preplet listov ali prepognjen list, ki ga utrdijo s kompaktnejšimi nitmi. Aktivni so predvsem ponoči. Samčki v času parjenja pogosto živijo ob robu samičine mreže skupaj z njo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mostovni obrežni mrežar* (Larinioides sclopetarius) - mejični obrežni mrežar* (Larinioides patagiatus) - navadni križevec (Araneus diadematus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti