Mehkodlakavi pljučnik (Pulmonaria mollis)

  • Domov
  • Mehkodlakavi pljučnik

Družina: srhkolistovke (Boraginaceae)

Red: srhkolistovci (Boraginales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-60 cm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: obcestni jarki, gozdni robovi, robinijevi sestoji, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, žlezastodlakava trajnica s krepko korenino iz katere izraščajo obstranska, jalova stebla in listne rozete. Pritlični listi so dolgopecljati, v obrisu jajčastosuličasti, koničasto priostreni, celorobi, brez belih peg, mehkodlakavi in žlezasti, ne prezimijo, stebelni listi so sedeči, podolgasto suličasti, s srčastim dnom. Površina listov je pokrita z enostavnimi, mehkimi dlakami, zato so listi navidezno žametni ter porasli s številnimi žleznimi laski. Cvetovi so sprva rdeči, kasneje modrovijoličasti, združeni v podaljšana, vijačkasta socvetja. Venčni listi so med seboj zrasli v venčno cev, ki je v notranjosti gostodlakava. Čašni listi so zrasli v žlezastodlakavo čašno cev, ki ima na vrhu kratke, čašne zobce. Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: vrsta je po Evropi marsikje redka in je zato uvrščena na nacionalne rdeče sezname. Zdravilni učinki pri tej vrsti niso znani oz. se ne uporablja v zdravilstvu kot sicer podoben navadni pljučnik (Pulmonaia officinalis).

 

Podobne vrste: južni pljučnik (Pulmonaria australis) - štajerski pljučnik (Pulmonaria stiriaca) - ozkolistni pljučnik (Pulmonaria angustifolia) - dacijski pljučnik (Pulmonaria dacica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti