Srebrnorobi drsalec* (Gerris argentatus)

  • Domov
  • Srebrnorobi drsalec*

Družina: vodni drsalci (Gerridae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gramoznice, mlake, mrtvice, večje vodne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je podolgovato, ozko (aerodinamično), temno sivorjavo obarvano, po spodnji strani sivkasto (ob bokih zaradi ujetega zraka pogosto srebrnobelo bleščeče). Glava je drobna, koničasta, oči so dokaj velike, temne. Oprsje (pronotum) je dolgo, ščitasto, sivorjavo, z gredljem na hrbtišču ter s srebrnkastobelimi dlakami ob robovih konice oprsja (ime!). Krila so temnorjava, tako dolga kot zadek, vidno ožiljena. Prednje noge so mnogo krajše od zadnjih dveh parov, namenjene grabljenju plena, na bazi rumenorjavo lisaste, sicer temne.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja večinoma na večjih, odprtih stoječih vodah. Tako ličinke (nimfe) kot odrasli osebki so plenilci majhnih nevretenčarjev, ki jih polovijo na vodni gladini. Na stopalcih imajo številne dlačice, ki omogočajo drsenje po vodni površini, z njimi tudi zaznavajo vibracije na vodi. Zelo redko odletijo, razen ko iščejo primeren habitat. Odrasli so aktivni od maja do oktobra.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jezerski drsalec (Gerris lacustris) - rumenoprsi drsalec (Gerris costae) - rečni drsalec (Aquarius najas) - vodni drsalec (Aquarius paludum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti