Njivska meta (Mentha arvensis)


Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-45 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažna mesta na njivah in na travnikih, travne poti, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna ali kipeča, aromatična trajnica z dolgimi, tankimi, belkastimi pritlikami. Listi so jajčasti, pecljati, nasprotno razvrščeni, po robu plitvo topo nazobčani, večinoma dlakavi. Cvetovi so skoraj zvezdasti, cevasti, svetlovijoličasti (redko beli), združeni v gostocvetna, navidezno vretenčasta socvetja, ki so med seboj razločno razmaknjena, vsako tako socvetje podpira velik, zelen list. Čašni listi so med seboj zrasli v zvonasto, dlakavo čašno cev, ki ima na vrhu široke, precej kratke, trikotne čašne zobce. Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: v Sloveniji se pojavljajo 3 podvrste, od katerih je najbolj razširjena tipska podvrsta arvensis, podvrsta austriaca je gostodlakava, pri podvrsti parietariifolia pa so peclji podpornih listov mnogo daljši od širine pripadajočega socvetja. Razširjenost obeh zadnjih podvrst je slabo znana. Čeprav je rastlina aromatična, se dandanes le še redko uporablja za zdravilne namene, saj je šibko strupena.

 

Podobne vrste: vretenčasta meta (Mentha x verticillata) - koroška meta (Mentha x carinthiaca) - polaj (Mentha pulegium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti