Mravljasta plenilka (Himacerus mirmicoides)

  • Domov
  • Mravljasta plenilka

Družina: male plenilke (Nabidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, prodnata mesta z bogato vegetacijo, grmovnata območja, redkeje travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: majhne, sivorjavo obarvane stenice s plosko razširjenim zadnjim delom zadka. Glava je drobna s precej velikimi, rdečimi očmi, dolgim kljuncem, ki je zložen pod glavo in tankimi, dolgimi tipalnicami (a niso daljše od zadka), ki jih pogosto imajo v prelomljeni drži. Oprsje je vitko, podolgasto, pri glavi zoženo, nad zadkom razširjeno in rahlo izbočeno na hrbtni srani, velikokrat temno lisasto. Ščitek (scutellum) je trikoten, dokaj velik, z osrednjo, bleščeče črno risbo, sicer sivorjav. Pokrovke so večinoma enotno rjave, mnogo manjše od zadka, ki ima izrazito sploščen, rahlo navzgor ukrivljen in oster, pasast zunanji rob. Noge so rjavkaste, s temnimi lisami, sprednje noge so obrnjene naprej, z močnejšimi stegenci, ki so pogosto temna, zadnja stegenca so porasla s ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: tako odrasli kot ličinke so plenilci manjših žuželk (predvsem ličink) in drugih členonožcev. Zadržujejo se na tleh ali v nizki vegetaciji. Vrsta je aktivna praktično skozi vso leto, prezimijo le odrasli osebki. Ličinke so sprva precej temne in po obliki spominjajo na mravlje (od tod ime mirmicoides). Pri starejših ličinkah se na bazi zadka pojavita belkasti lisi na vsaki strani, kar daje vtis zožitve zadka, ki je značilen za mravlje. Verjetno gre za obliko mimikrije, pri kateri ličinke posnemajo agresivne mravlje, da se zavarujejo pred drugimi plenilci, vendar še njihova mimikrija ni v celoti pojasnjena.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): drevesna plenilka (Himacerus apterus) - velika plenilka* (Himacerus major) - sivkasti roparček* (Coranus griseus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti