Navadna mala plenilka* (Nabis rugosus)

  • Domov
  • Navadna mala plenilka*

Družina: male plenilke (Nabidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi z bujno vegetacijo, gozdni robovi, mejice, travniki, grmovnata območja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj vitko, rumeno- ali rdečerjavo. Glava je drobna, koničasta, z velikimi očmi in dolgim kljuncem. Tipalnice so dolgočlenaste, tanke, pogosto prelomljene pri 2. členku, ki je daljši od širine oprsja. Oprsje je pri glavi močno zoženo, nad pokrovkami razširjeno (trapezoidno), v sprednjem delu je z osrednjo temno liso in temnejšim vzorcem ob straneh (zato deluje marmorirano), skoraj tako dolgo kot je široko. Ščitek (scutellum) je trikoten, črn, s svetlejšima lisama. Pokrovke so v večini primerov krajše od zadka (brahipteri), s krepkimi žilami in s 4 črnimi pikami, le občasno so daljše od zadka (makropteri). Zadek je po zgornji strani skoraj črn, ob straneh nekoliko plosko razširjen in svetel. Noge so precej dolge, večinoma svetlorjave s temnejšimi pikami, prednje noge so obrnjene naprej in imajo rahlo odebeljena stegenca.

Male plenilke (Nabis) so si med seboj zelo podobne, natančno prepoznavanje zahteva več znanja in izkušenj ter večinoma natančejši pregled spolnega aparata.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je plenilska in lovi manjše žuželke in druge členonožce. Odrasli prezimijo, zgodaj spomladi se parijo, samice odložijo jajčeca v bilke trav nekje v maju. Ličinke so ob bočnem delu temnejše, po spodnjem delu telesa kontrastno svetle in imajo nekoliko napihnjen zadek. Njihov razvoj poteka nekje od junija do septembra in so prav tako plenilke.

 

Podbne vrste (*neuveljavljeno ime): obrobljena mala plenilka* (Nabis flavomarginatus) - resavska mala plenilka* (Nabis ericetorum) - temnonoga mala plenilka* (Nabis brevis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti