Obrobljena mala plenilka* (Nabis flavomarginatus)

  • Domov
  • Obrobljena mala plenilka*

Družina: male plenilke (Nabidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi, svetli gozdiči, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rjavo do sivorjavo, pri samicah je na zadku nekoliko razširjeno, samci so enakomerno vitki, podolgasti. Glava je drobna, trikotna, z rahlo izbuljenimi, temnimi očmi in temnejšo temensko liso. Tipalnice so tanke in dolge, dolgočlenaste, rumenkaste. Oprsje je trapezasto, rjavkasto, navadno s tremi temnimi progami, rahlo nagubano. Pokrovke so večinoma zelo kratke in dosegajo največ polovico zadka (brahiptere), redkeje so (večinoma pri samicah) dobro razvite. Zadek je temen, ob robovih kontrastno svetel - rumenkast ali svetlorjav, pogosto še z osrednjo svetlorjavo progo in črno linijo. Noge so rumenkaste, neenakomerno temno pikaste, porasle s ščetinicami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija pa vse do oktobra oz. prve daljše zmrzali. Večinoma prežijo za plenom in se skrivajo pod listi zelnatih rastlin. Plenijo manjše žuželke. Ličinke se pojavijo v maju, prezimijo kot jajčeca.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna mala plenilka* (Nabis rugosus) - močvirska mala plenilka* (Nabis limbatus) - poljska mala plenilka* (Nabis ferus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti