Degerjev dolgotipalkar (Nemophora degeerella)

  • Domov
  • Degerjev dolgotipalkar

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-23 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, grmovnata mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej pisano obarvani, kovinsko bleščeči metuljčki z zelo dolgimi (do 5-krat daljše od telesa), tankimi, nitastimi tipalnicami. Glava je rdečkastorjava s črnimi očmi, tipalnice so v spodnji tretjini črne, preostali del je belkast. Krila so ob mirovanju zložena vzdolž telesa. Prednja krila so podolgasto trikotna, v sprednjem delu večinoma oranžnorjava z vzdolžnimi vijoličastimi črtami, čez osrednji del poteka prečno širok, oranžen pas, ki je na obeh straneh predeljen z vijoličastim ozkim, črno obrobljenim pasom, konice kril so črne, z oranžnimi, vzdolžnimi črticami, po zunanjem robu so porasle z daljšimi, temnimi dlakami. Zadnja krila so sivkastorjava, po zunanjem robu resastodlakava.

Znotraj kompleksa N. degeerella s. lat. obstaja več, med seboj izredno podobnih kriptičnih vrst, ki so jih strokovnjaki začeli med seboj razlikovati šele nedavno: N. scopolii - N. deceptoriella - N. amatella.

 

Obnašanje in razvoj: predvsem samčke lahko opazujemo spomladi ob sončnih dneh, kako se teritorialno spreletavajo med listi dreves. Aktivni so podnevi, nekje od maja do julija. Gosenice so majhne, belkaste s temno glavo in črnimi lisami na prednjih segmentih zadka, hranijo se z odmrlimi brezovimi listi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Scopolijev dolgotipalkar* (Nemophora scopolii) - črnorumeni dolgotipalkar* (Nemophora congruella) - ligustrov dolgotipalkar* (Adela croesella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti