Ligustrov dolgotipalkar* (Adela croesella)

  • Domov
  • Ligustrov dolgotipalkar*

Družina: dolgotipalkarji (Adelidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14 mm

Razširjenost: pogosto do lokalno

Življenjski prostor: mejice, gozdni robovi, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po dolgih tipalnicah in živo pisanih krilih, ki se vijoličasto lesketajo. Krila so v mirovanju strehasto zložena vzdolž telesa in so podolgasto trikotna. Čez osrednji del sprednjih kril poteka rumen pas, ki je bleščeče črno-vijoličasto obrobljen, bazalni del in submarginalni del sta rumena z vzdolžnimi črtami, zunanji rob kril je temno resasto dlakav z vijoličastim leskom. Zadnja krila so umazano siva, nekoliko lesketajoča se. Glava je porasla z rumenkastimi dlakami. Tipalnice so pri samcih zelo dolge, nitaste, v spodnjem delu temne, sicer belkaste, pri samicah so tipalnice mnogo krajše in v spodnjem delu gosto porasle z bleščečimi črnovijoličastimi dlačicami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do junija. Samčki so aktivni predvsem v sončnih dneh in so precej teritorialni. Z navpičnim spreletavanjem odganjajo samce in privabljajo samičke. Gosenice so drobne, belkaste, z rjavo glavo in živijo v posebnem tulcu, večinoma na tleh med odpadlim listjem kaline (Ligustrum vulgare).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Degerjev dolgotipalkar (Nemophora degeerela) - Scopolijev dolgotipalkar* (Nemophora scopolii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti