Križarska vitezovka (Lygaeus equestris)

  • Domov
  • Križarska vitezovka

Družina: gozdni tekači (Lygaeidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-12 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: travniki, gozdne čistine, svetli gozdni robovi, trate, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zaradi črno-rdeče obarvanosti so zelo prepoznavni. Glava je trikotna, črna, le sprednji del je rdeč. Tipalnice so dolgočlenaste, temne, prepogljive. Oprsje je rdeče, s polkrožnima, temnima lisama z sprednjem in v zadnjem delu ter s črnima pikama v sprednjem delu. Ščitek (scutellum) je trikoten, z nebleščeče črnim, jezičastim delom in rdečim obrobnim delom ter motno črno konico na kateri sta črni piki. Pokrovke so rdeče, s prečnima, motno črnima pasovoma. Letalna krila so bleščeče črna z velikimi, belimi pikami in lisami. Noge so precej krepke, črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so dnevno aktivni vse od spomladi do pozne jeseni. Tako kot ličinke se prehranjujejo s sokovi rastlin, ki so večinoma strupene (kot je npr. navadni kokoševec), ta strup shranijo v telesu, zato opozorilna obarvanost telesa (mimikrija). Ličinke so v glavnem rdeče, s črno glavo ter črnimi pikami in lisami po oprsju in na zadku.

 

Podobne vrste: vitezovka (Lygaeus simulans) - osatova vitezovka (Spilostethus saxatilis) - gozdni tekač (Melanocoryphus albomaculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti