Debelonogi bleščeči rogin* (Oedemera femorata)

  • Domov
  • Debelonogi bleščeči rogin*

Družina: bleščeči rogini (Oedemeridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, svetli gozdni robovi, mejice, okrasni vrtovi, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki hrošči z dolgimi tipalnicami (te segajo čez polovico zadka). Samci so nekoliko večji od samic, prepoznamo jih po močno odebeljenih stegenskih členkih na zadnjih nogah. Glava je podolgovata, temna, z velikimi, "izbuljenimi" očmi. Oprsje je podolgasto, od strani rahlo nagubano, črno. Pokrovke so vitke, rumenorjave, na bazi nekoliko črne, vzdolžno brazdaste, proti koncu se močno zožijo, zato so krila dobro vidna. Noge so sorazmerno dolge, v celoti bleščeče črne, pri samicah vitke, samci imajo odebeljena zadnja stegenca.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se radi zadržujejo na cvetlicah, so zelo dobri letalci, aktivni so nekje od aprila do julija, še posebej v vročih, sončnih dneh. Hranijo se z nektarjem in pelodom. Ličinke se hranijo z razpadlimi stebelci in koreninicami rastlin. Zabubijo se na tleh, kjer tudi prezimijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pravi bleščeči rogin* (Oedemera podagrariae) - rumenonogi bleščeči rogin* (Oedemera flavipes) - podolgasti bleščeči rogin* (Oedemera femoralis) - koničastokrili kozliček (Stenopterus rufus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti