Rdečenoga postovka (Falco vespertinus)

  • Domov
  • Rdečenoga postovka

Družina: sokoli (Falconidae)

Red: sokoli (Falconiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 28-34 cm; razpon kril 65-76 cm

Razširjenost: redko, le v preletu

Življenjski prostor: v preletu se zadržuje na odprti kmetijski krajini z drevesi in njivami, pogosto leta nad rekami

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Splošno: rdečenoga postovka je precej družaben sokol, gnezdi namreč v velikih kolonijah, kar je precej nenavadno za sokole. Velike populacije v Evropi so predvsem na vzhodu (Ukrajina, Rusija), osrednjem delu (Madžarska, Romunija in Srbija) in jugu (Albanija, Grčija, J Italija). V večjem delu Evrope je močno ogrožena in zavarovana. Kot vse postovke je zelo hitra in spretna v letu, prav tako lahko lebdi na mestu, pleni pa manjše sesalce, kot so miši in rovke, kuščarje, velike žuželke in manjše dvoživke. V Sloveniji je reden preletni gost na selitvenih poteh iz Afrike.

 

Samec: skoraj v celoti temno modrosiv (od daleč je videti skoraj črn), le podrepni del in nadnožno perje sta kontrastno rjavordeča. Tudi bazalni del kljuna je rdeč, prav tako oči.

 

Samica: zgornji del glave, oprsje in trebuh so opečnorjavi do skoraj oranžni, drobno progasti. Ob očeh je značilna sokolja črna maska, s kratkim brkom, lica in podbradek sta bela. Peruti so sive, črno progaste, s spodnje strani je ramenski del kril opečnorjav. Rep je siv, s temnimi, prečnimi progami.

 

Mladostni osebki: zlahka jih zamenjamo za druge sokole, npr. škrjančarja (Falco subbuteo), še posebej v letu. Po temenu so rdečerjavi ali sivkasti, drobno progasti, večji del glave je belkast, izrazita je črna obrazna maska s kratkim brkom. Prsi in trebuh sta svetla, rjavo progasta. Krila so rjavkasta s sivimi lisami, letalna peresa so temna.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi v kolonijah na drevju, pogosto zavzame opuščena vranja gnezda, ne izogiba se niti naseljem. Samica znese 4-5 rdečerjavih in temnolisastih jajc, ki jih izmenično s samcem vali dobre 4 tedne. Za gnezdomne mladiče skrbita oba starša, gnezdo zapustijo nekje po 23 dneh.

 

Oglašanje: klici samca so tipično mijavkajoči "kew kew kew...", nekoliko spominjajo na oglašanje škrjančarja (Falco subbuteo). Predvsem v času gnezdenja so ptice precej glasne in se rade oglašajo "kekekeke...".

 

Podobne vrste: južna postovka (Falco naumanni) - postovka (Falco tinnunculus) - škrjančar (Falco subbuteo).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti