Virginijska nebina (Symphyotrichum novi-belgii / Aster novi-belgii)

  • Domov
  • Virginijska nebina

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 80-160 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: večinoma kot okrasna rastlina po vrtovih in gredicah, redko podivja po ruderalnih površinah in travnikih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu razrasla trajnica, ki se razrašča s podzemnimi pritlikami. Steblo je skoraj v celoti golo, nekoliko robato. Listi so podolgasto suličasti, sedeči, pri dnu z majhnima ušescema delno objemajo steblo, premenjalno razvrščeni, večinoma goli, dolgo koničasti, celorobi ali nazobčani. Koški so združeni v malocvetna, ovršna in obstranska socvetja, jezičasti (zunanji) cvetovi so svetlo- ali modrovijoličasti, cevasti (notranji) cvetovi so rumeni. Koške obdajajo ozkočrtalasti, večinoma goli ali redkodlakavi ovojkovi listi, ki so nameščeni v dveh redeh. Plod je orešek (rožka), na vrhu z lasasto kodeljico (reducirani čašni listi).

 

Posebnosti: vrsta izvira iz S Amerike, po Evropi pa se je razširila kot okrasna rastlina, znanih je čez 1000 različnih kultivarjev. Marsikje se je naturalizirala in podivjala, občasno se lahko invazivno razraste. Ker cveti dokaj pozno, je pomembna hranilna rastlina za mnoge opraševalce.

 

Podobne vrste: novoanglijska nebina (Symphyotrichum novae-angliae) - vrbovolistna nebina (Symphyotrichum x salignum) - gladka nebina (Symphyotrichum laeve).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti