Okroglasta ogolevka* (Gymnosoma rotundatum)

  • Domov
  • Okroglasta ogolevka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, svetli gozdni robovi in mejice, jase, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po napihnjenem, okroglastem, večinoma oranžnem zadku, ki ima črne pege ali trikotne lise, ki lahko tudi manjkajo ali se med seboj zlijejo v večjo liso. Telo je v glavnem slabo poraslo s ščetinami, od tod tudi znanstveno ime gymnosoma ("golo telo"). Oči so precej velike, rdeče, tipalnice so betičasto razširjene, temne, dokaj velike. Oprsje je črno, v sprednjem delu rumenorjavo poprhnjeno in s črnimi progicami, le redko je v celoti črno. Črn je tudi ščitek (scutellum). Prednja (letalna) krila so večinoma prosojna, na bazi rumenorjavkasta, zadnja krila (haltere) so bela. Zadek je napihnjen, okroglast, večinoma intenzivno oranžen ali rdeč, skoraj gol, večinoma s 3 črnimi lisami. Noge so večinoma v celoti črne, stegenca (femori) so s spodnje strani glavničasto nazobčane.

Vrsta pripada taksonomsko zelo zahtevnemu rodu, kjer so vrste med seboj izjemno podobne, natančno jih lahko določimo le ob pregledu mikrostruktur na telesu in spolnega aparata. V Sloveniji se verjetno pojavljajo sledeče podobne vrste steničaric*: G. costatum - G. clavatum - G. nudifrons - G. dolycoridis.

 

Obnašanje in razvoj: parazitska vrsta. Odrasli so večinoma aktivni v sončnih dneh od maja do začetka oktobra, ko jih lahko opazujemo na cvetočih rastlinah, kjer se hranijo z nektarjem. Samice odlagajo jajčeca na telesa različnih, večinoma velikih, ščitatstih stenic (Pentatomidae, Acanthosomatidae...). Ko se ličinke izležejo, se zažrejo v telo gostitelja, znotraj katerega se hranijo s tkivi gostitelja, dokler le ta ne pogine, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): širokokrila ogolevka* (Ectophasia crassipennis) - rdečerita ježevka* (Tachina fera).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti