Smaragdnozeleni bleščeči rilčkar* (Polydrusus formosus)

  • Domov
  • Smaragdnozeleni bleščeči rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Polydrusini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-6 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, grmovna mesta, leščevja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava, oprsje in zadek so poprhnjeni z modrozelenimi in bakrenordeče se svetlečimi luskicami. Glava je podaljšana v dokaj širok, navzdol ukrivljen "rilček", ki ima ob straneh prepoznavno črno linijo/brazdo, značilno za ta rod (zelo podoben rod Phyllobius ima zelo kratko, bolj v prednjem delu rilčka nakazano brazdo). Oči so črne, dokaj velike, tipalnice so dokaj dolge, rjavkaste, na vrhu nekoliko odebeljene in temne. Oprsje je ožje od širine pokrovk, pri glavi zoženo. Pokrovke so ob podolgovate, straneh ravne, na koncu se podaljšajo v dve zelo kratki konici, od strani so odrezano poloble, z vzdolžnimi, temnimi linijami, ki jih tvori serija drobnih luknjic. Noge so večinoma brez poprha (razen stegenc), rjavkaste.

 

Obnašanje in razvoj: ta dokaj prepoznavna vrsta živi predvsem na listih po grmovju in drevju ter v podrasti, odrasli se hranijo predvsem z listi in mladimi poganjki leske (Corylus avellana). Aktivni so od aprila do avgusta, pogosto jih lahko opazimo med parjenjem. Če se preveč namnožijo, lahko povzročajo škodo tudi na sadnem drevju. Samice odlagajo jajčeca v skorjo dreves ali v liste, ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo s koreninicami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivorjavi bleščeči rilčkar* (Polydrusus cervinus) - koprivov zelenček* (Phyllobius pomaceus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti