Potočni osat (Cirsium rivulare)

  • Domov
  • Potočni osat

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 40-100 cm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: vlažni, dokaj ekstenzivni travniki, zamočvirjeni predeli, nizka barja

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica z olistanim steblom v spodnjem delu, v zgornjem delu golo, večinoma le z 1-3 majhni listi. Spodnji listi podolgasto suličasti, sedeči, pri dnu z ušesci objemajo steblo, pernato deljeni v ozke, trikotne roglje, ki so po robovih mehko trnati ali zgolj nazobčani. Koški so zgoščeni v ovršna socvetja, sedeči ali kratkopecljati, pogosto poševno ali navzdol štrleči. Ovojkovi listi, ki obdajajo koške, so zeleni ali rdečkasti, ozkočrtalasti, v več redeh, tesno prilegli ob koške, le konice rahlo upognjene, netrnate, kvečjemu ostnate, rdečkaste. Vsi cvetovi so cevasti, živo škrlatnordeči, redkeje belkasti, dehteči. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz peresastih, belkastih laskov.

 

Posebnosti: marsikje vrsto gojijo kot okrasno rastlino (kultivar ′Atropurpureum′). Vrsta je značilna za vlažna, mezotrofna travišča, ki pa po Evropi nazadujejo, zato je tudi potočni osat marsikje postal ogrožena vrsta.

 

Podobne vrste: močvirski osat (Cirsium palustre) - sivi osat (Cirsium canum) - mehki osat (Cirsium oleraceum) - lepki osat (Cirsium erisithales).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti