Sivi osat (Cirsium canum)


Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-100 cm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: vlažni, delno opuščeni travniki, zamočvirjeni predeli

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trajnica z gomoljasto odebeljenimi koreninami in pogosto s pritlično listno rozeto. Spodnji listi so podolgasto suličasti, večinoma celi, pecljati, po robu nazobčani in ostnatotrnati, mehkodlakavi, po spodnji strani belodlakavi, zgornji listi so sedeči, pernato nacepljeni ali deljeni v ozke, ostnatotrnate roglje, prileglodlakavi, sinjezeleni. Koški so večinoma posamični na redko olistanih ovršnih poganjkih, v spodnjem delu skoraj okrogli, obdajajo jih ozkosuličasti ovojkovi listi, ki so nameščeni v več redeh in so tesno prilegli drug ob drugega, v sredini s svetlo progo, na vrhu s kratko, temno, ostnato štrlečo konico. Vsi cvetovi v koških so cevasti, škrlatnordeči. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz belkastih, peresastih laskov.

 

Posebnosti: vrsta je vezana na vlažna travišča, ki močno nazadujejo, zato je marsikje postala precej ogrožena. Občasno se skriža z drugimi osati.

 

Podobne vrste: gomoljasti osat (Cirsium tuberosum) - njivski osat (Cirsium arvense) - potočni osat (Cirsium rivulare) - panonski osat (Cirsium pannonicum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti