Barvilna mačina (Serratula tinctoria)

  • Domov
  • Barvilna mačina

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-100 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: zakisani vlažni travniki, gozdni robovi, resave, borovi gozdički

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu razrasla trajnica s plazečo, krepko koreniko, ki se lahko delno razraste. Spodnji in osrednji listi so dolgopecljati, celi ali pernato deljeni v velik, jajčast končni segment in stranske, ozkočrtalaste roglje, ki so vsi po robu drobno nazobčani, zgornji listi so večinoma sedeči, ozkosuličasti, pernato deljeni v ozke stranske roglje in z nekoliko večjim končnim rogljem. Koški so ozko valjasti, zgoščeni v navideznih češuljastih socvetjih, večinoma kratkopecljati. Ovojkovi listi so nameščeni v več redeh, jajčasti, koničasti, prilegli ob košek, črnikastovijoličasti in ozko, svetlo obrobljeni. Cvetovi so vsi jezičasti, škrlatnordeči ali svetlovijoičasti, redko tudi belkasti. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu kodeljico (reducirani čašni listi) iz peresastih laskov.

 

Posebnosti: v preteklosti so jo uporabljali kot vir za rumeno barvilo (tinctoria = barvilna), delno so jo uporabljali tudi pri zdravljenju odprtih ran. Vrsta je v regiji vezana bolj na vlažna in zakisana mesta. V Prekmurju se pojavlja le podvrsta tinctoria.

 

Podobne vrste: veleglava mačina (Serratula tinctoria ssp. macrocephala) - raznolistna mačina (Serratula lycopifolia) - kranjski glavinec (Centaurea carniolica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti