Navadni svinjak (Hypochoeris radicata)

  • Domov
  • Navadni svinjak

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-60 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj gojeni travniki, zelenice, pripotja, gozdovi, ruderalne površine, njive

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trajnica s pritlično listno rozeto (listi so stisnjeni k tlom!) in navidezno neolistanim, večinoma vilasto razraslim, sinjezelenim, votlim steblom, ki vsebuje bel mleček. Pritlični listi so pernato nacepljeni ali narezani v ozke, trikotne roglje, večinoma raztreseno srhkodlakavi, temnozeleni, stebelni listi so ščetinasti, prilegli k steblu. Koški so večinoma posamični, tvorijo jih rumeni jezičasti cvetovi, ki jih obdajajo ozkočrtalasti, šilasti, zeleni ovojkovi listi (zunanji so majhni, luskasti). Plod je orešek (rožka), ki se na vrhu podaljša v pecljat nosilec s kodeljico (reducirani čašni listi) iz peresastih laskov.

 

Posebnosti: rastlina se uporablja za prehrano, predvsem listi, korenina in cvetni popki, v nekaterih primerih posušeno in zmleto korenino uporabljajo kot kavni nadomestek. Pašna živina se ga večinoma izogiba, pri konjih naj bi domnevno povzročal rahle zastrupitve pri velikih količinah.

 

Podobne vrste: pegasti svinjak (Hypochoeris maculata) - goli svinjak (Hypochoeris glabra) - navadni regrat (Taraxacum officinale) - navadni jajčar (Leontodon hispidus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti