Žolčasti grenivec (Tylopilus felleus / Boletus felleus)

  • Domov
  • Žolčasti grenivec

Družina: cevarke (Boletaceae)

Red: cevarji (Boletales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 7-14 cm (višina), 5-10 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: različni tipi gozdov, predvsem ob velikih listavcih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je značilno dežnikast, "gobanovolik". Klobuk je po zgornji strani večinoma sivo- temno- ali rdečerjav, sprva zaobljen, nato skoraj raven, z močno izbočeno trosovnico in pogosto navzgor uvihanim robom, ki lahko tudi razpoka. Spodnja stran klobuka je sprva belkasta, kasneje postane rožnata, trosovnica je luknjičasta, ob zrelosti se blazinasto poveča in napne. Bet je enakomerno širok, razen v spodnjem delu, kjer je lahko nekoliko odebeljen, večinoma je belkast ali rjavkast, z raztegnjeno, temnejšo mrežasto strukturo. "Meso" je belo, na zraku pordeči, ima značilen vonj po gobah in je grenkega okusa.

 

Posebnosti: čeprav je užiten, zaradi grenkega okusa nima velike kulinarične vrednosti in lahko občutljivejšim ljudem povzroči prebavne motnje. Obstaja tudi nevarnost zamenjave z rahlo strupenimi vrstami. Je edini predstavnik tega rodu v Evropi (ostale vrste se pojavljajo v Severni Ameriki).

 

Podobne vrste: poletni goban (Boletus aestivalis) - jesenski goban (Boletus edulis) - datljeva polstenka (Xerocomus ferrugineus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti