Jesenski goban, jurček (Boletus edulis)

  • Domov
  • Jesenski goban, jurček

Družina: cevarke (Boletaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-12 cm (višina), 5-25 cm (širina klobuka)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, parki, manjši gozdički

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: zelo znana in prepoznavna gliva. Klobuk trosnjaka je načilno dežnikasto polobel, redko se popolnoma izravna. Povrhnjica je lisičje- do sivorjava, večinoma vlažna, lepljiva, ob robu svetla. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je ravna, luknjičasta/cevasta, sprva belkasta, kasneje rumenkasta, cevke se dajo zlahka oluščiti. Bet je značilno široko betičast, v zgornjem delu zožen, sivkasto- do belkasto rjav, rahlo mrežast, trd, zapolnjen. Meso je belo, značilnega prijetnega vonja in okusa, na zraku rahlo porjavi.

 

Posebnosti: vrsta je priljubljena, vsestranska kulinarična specialiteta, ki jo pogosto tudi sušijo in mešajo z drugimi gobami. Gliva je mikorizna in pogosto uspeva v bližini različnih dreves, pojavlja se od junija vse do oktobra. Lahko jo zamenjamo za nekatere strupene "gobane", ki pa imajo navadno rdečkast bet ali njihovo meso na zraku pomodri. Ponekod je nazadoval zaradi pretiranega nabiranja.

 

Podobne vrste: poletni goban (Boletus reticulatus) - črni goban (Boletus aereus) - žolčasti grenivec (Tylopilus felleus).




    Fotografije