Prava tintovka (Coprinopsis atramentaria / Coprinus atramentarius)

  • Domov
  • Prava tintovka

Družina: črnivkarke (Psathyrellaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 8-10 cm (višina), 3-4 cm (klobuk)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, skladovnice drv, ruderalne površine, gnojišča, ob hišah, razpadajoča debla in štori

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je sprva jajčast, nato zvonast, s staranjem pa dežnikasto razprt, sivkast ali kremastorjav, fino drobno vzdolžno žlebast, večinoma gladek, redko tudi drobno zrnat. Trosovnica je na spodnji strani klobuka, sestavljena iz številnih, tankih lističev, ki so sprva beli in gosto razporejeni, kasneje počrnijo in razpadejo v črnikasto zdrizasto snov, v kateri so spore (gre za avtolizo - samorazkroj). Bet je tanek, pecljat, votel, proti vrhu rahlo zožen in pogosto rahlo ukrivljen, belkast ali sivkast, pri dnu z ostankom obročka in luskami.

 

Posebnosti: vrsta dostikrat uspeva na pognojenih in z dušikom bogatih tleh (kot so gnojišča, smetišča in odlagališča lesa), večinoma pa v bližini trohnečega lesa, starih drv in štorov. Mlade gobe so sicer pogojno užitne in so pražene dokaj okusne, vendar jih nikakor ne smemo uživati skupaj z alkoholom (dan prej in pozneje), saj povzročijo resne zastrupitve krvi!

 

Podobne vrste: strupena tintovka (Coprinopsis alopecia) - gnojiščna tintovka (Coprinopsis cinerea) - velika tintnica (Coprinus comatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti