Navadni zajčji lapuh (Mycelis muralis / Lactuca muralis)

  • Domov
  • Navadni zajčji lapuh

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 40-80 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, ruderalna mesta, zidovje

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu latasto razrasla enoletnica ali trajnica z belim mlečkom. Listi so podolgasto suličasti ali kopjasti, globoko nacepljeni (škrbinasti) ali pernato deljeni v neenakomerno nazobčane, trikotne do trikotnojajčaste segmente (končni rogelj je mnogo večji od ostalih), sedeči, pri dnu z ušesci objemajo steblo. Koški so ozkovaljasti, dokaj drobni, v močno razvejanih, latastih socvetjih, pokončni, večinoma 5-cvetni, pecljati, z rumenimi jezičastimi cvetovi. Ovojkovi listi so večinoma v dveh redeh, zunanji so zelo drobni, notranji so mnogo daljši, ozkočrtalasti, goli. Plod je jajčast orešek (rožka), ki ima na vrhu kratek kljunec s kodeljico (reducirana čaša) iz šopa enostavnih laskov.

 

Posebnosti: sencoljubna gozdna vrsta, ki je splošno razširjena, pogosto se pojavlja ob hišah in po zidovju ter skalah (zato znanstveno ime muralis = skalni).

 

Podobne vrste: škrlatnordeča zajčica (Prenanthes purpurea) - strupena ločika (Lactuca virosa) - vrbovolistna ločika (Lactuca saligna).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti