Ščetinasti dimek (Crepis setosa)

  • Domov
  • Ščetinasti dimek

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-50 cm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: ruderalne površine, ob cestah in železniških tirih, robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, nekoliko razrasla, ščetinasto dlakava trajnica z belim mlečkom. Pritlični listi so podolgasto suličasti, pernato nazobčani ali izjedeni, štrleči, stebelni listi so pernato deljeni v ozke roglje ali zgolj izjedeni, sedeči. Koški so do 2 cm veliki, v nekoliko latasto razraslih socvetjih, tvorijo jih jezičasti, zlatorumeni cvetovi. Ovojkovi listi so gosto štrlečedlakavi (dlake so svetle!), nameščeni v dveh redeh, zunanji so drobni, notranji so dolgi, ozkočrtalasti, tesno prilegli h košku. Plod je podolgast orešek (rožka), z vzdolžnimi rebri, podaljšan v ozek kljunec in s kodeljico (reducirana čaša) iz belih, enostavnih laskov na vrhu.

 

Posebnosti: vrsta je bila v regiji v preteklosti prezrta in se v zadnjih letih subspontano širi iz južnih in vzhodnih predelov zaradi povečanega tranzitnega prometa (prenos semen). Pojavlja se namreč v glavnem vzdolž poti in ob železniških progah.

 

Podobne vrste: strešni dimek (Crepis tectorum) - lasasti dimek (Crepis capillaris) - makovolistni dimek (Crepis rhoeadifolia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti