Lasasti dimek (Crepis capillaris)

  • Domov
  • Lasasti dimek

Družina: radičevke (Cichoriaceae) / nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-60 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, zelenice, parki, pripotja, ruderalne površine, vinogradi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornji polovici precej razrasla enoletnica z belim mlečkom. Pritlični listi so podolgasto suličasti, pernato deljeni ali nacepljeni v trikotne, grobo nazobčane roglje, stebelni listi so ozkosuličasti, pernato deljeni, sedeči, s puščičastim dnom objemajo steblo. Koški so okrog 1 cm veliki, združeni v češuljasto razvejana socvetja, v spodnjem delu rahlo trebušasti, tvorijo jih jezičasti, svetlorumeni cvetovi, ki so po zunanji strani pogosto rdečkasti. Ovojkovi listi so štrleče žlezastodlakavi, nameščeni v dveh redeh, zunanji so drobni, štrleči, notranji so dolgi, ozkočrtalasti, tesno prilegli h košku. Plod je podolgast orešek (rožka), vzdolžno rebast, s kodeljico (reducirana čaša) iz belih, enostavnih laskov na vrhu.

 

Posebnosti: toploljubna vrsta, ki jo pogosto najdemo rasti tudi po zelenicah in med špranjami na pločniku. Mladi listi so užitni kuhani ali v solati, vendar nekoliko grenki zaradi belega mlečka. Vrsta najverjetneje izvira iz JZ delov Evrope in se je v stoletjih spontano razširila po vsej Evropi, v novejšem času tudi po drugih kontinentih, kjer jo včasih obravnavajo kot invazivno vrsto.

 

Podobne vrste: ščetinasti dimek (Crepis setosa) - strešni dimek (Crepis tectorum) - zali dimek (Crepis pulchra) - mehurjasti dimek (Crepis vesicaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti