Severnjaška mraznica (Armillaria borealis)

  • Domov
  • Severnjaška mraznica

Družina: širokolistarke (Physalacriaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 6-10 cm (višina), 3-7 cm (širina klobuka)

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: mešani in listnati, predvsem bukovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je sprva polkrožen in izbočen, kasneje se nekoliko razpre in je dežnikast, na sredini skoraj vedno rahlo grbičast, z rahlo navzdol zasukanim robom, rumenkasto- do rdečkastorjav, gosto porasel z rumenkastimi, nacefranimi luskami. Spodnjo stran klobuka (trosovnica) sestavljajo gosto nameščeni lističi, ki so sprva beli, kasneje rumenkasto rjavi, nekateri se razvejajo in so krajši. Bet je valjast, v dnišču nekoliko odebeljen, bledikavo rjavkast do rumenkastorjav, porasel z belimi, vlaknatimi luskami, pri vrhu s kožnato vlaknatim obročkom, ki je bel in z redkimi, rumenimi luskami. Meso je belo, prijetnega vonja.

 

Posebnosti: gliva se pogosto pojavlja v manjših skupinah. Trosnjaki navadno izraščajo iz strohnelega in odmrlega lesa iglavcev in listavcev na tleh kot saprofit, lahko pa tudi parazitira na poškodovanih deblih. Gliva velja za pogojno užitno, užitni so le mladi trosnjaki, ki jih je potrebno dobro prekuhati in precediti.

 

Podobne vrste: črnomekinasta mraznica (Armillaria ostoyae) - rumenovenčna mraznica (Armillaria gallica) - čebulasta mraznica (Armillaria cepistipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti