Nežni lijakar* (Allagelena gracilens / Agelena gracilens)

  • Domov
  • Nežni lijakar*

Družina: lijakarji (Agelenidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 8.5-11 mm (samica), 7-9 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno do pogosto (?)

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, mejice, grmovja, parki, opuščeni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: za lijakarja ima precej velik, zaobljen zadek. V splošnem je rumenkastorjava z zelenkastim odtenkom po nogah. Glavoprsje je zaokroženo ščitasto, pri očeh nekoliko izbočeno naprej, s prepoznavnim temnim osrednjim vzorcem, čez katerega po sredini poteka svetla črta. Zadek je okroglastojajčast, sivo- do rumenkastorjav, s temnejšim, neizrazitim vzorcem, ki se ob robovih zlije z osnovno barvo. Noge so dokaj dolge, pasaste in porasle s ščetinami. Na zadku so dobro vidne členaste predilne bradavice.

 

Samec: je mnogo vitkejši in nekoliko manjši od samice, predvsem zadek je podolgast in zožen, s temnim osrednjim vzorcem, na katerem je več vzporedno nameščenih prečnih črt (prvi par je mnogo daljši od ostalih). Večinoma prevladujejo svetlo sivkastorjavi osebki, redkeje so temnejši.

 

Obnašanje in razvoj: oba spola predeta precej velike, lijasto razprostrte mreže, ki jih večinoma pleteta po grmovju in visokih zelnatih rastlinah. Na plen prežijo pajki na koncu lijaka, v zoženem rovu iz pajčevine, iz katerega sunkovito planejo že ob najmanjšem dregetanju niti. Parjenje in razvoj je podobon kot pri velikem lijakarju (Agelena labyrinthica).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki lijakar (Agelena labyrinthica) - nazobčanolisi lijakar* (Textrix denticulata) - nekateri hišni lijakarji* (Tegenaria spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti